Sådan anvender virksomheder influent marketing på lovlig vis

Reklame igennem influenter har aldrig været større og mere effektivt end det er lige nu – men som virksomhed er det dig, der har ansvaret for at influenten overholder loven.

Influent marketing har aldrig været større og mere effektivt end det er lige nu. De største brands i verden benytter influenter som aldrig før for at nå deres målgruppe og kunder på en effektiv måde. Dog er det virksomheden selv, der betaler regningen når loven ikke overholdes. DR 1 har i denne temauge valgt at sætte fokus på influent marketing, hvor de kaster lys på både forsiden og bagsiden af medaljen. I den forbindelse har DR sat fokus på et af de mere alvorlige emner, såsom Markedsføringsloven, og hvordan man overholder den som virksomhed.

Regler for influent marketing på sociale medier

Når man som virksomhed skal benytte influent marketing, er det vigtigt, at man har styr på særligt to lovsæt. Det drejer sig om Markedsføringsloven og E-handelsloven. Disse to lovsæt bør altid være i baghovedet på virksomheden, også selvom virksomheden kan tro de er trygge i hænder på mellemmænd såsom bureauer, agencies og agenter.

Markedsføringsloven § 6. omhandler reklameidentifikation / skjult reklame, og har til formål at sikre, at det er synligt for modtagere når der er tale om et reklamebudskab.

I den sammenhæng, skal alle reklamebudskaber som influenten deler, have en letlæselig tekst, hvor det fremgår at der er tale om ”sponsoreret indhold”, ”affiliate-aftale” eller blot en ”gave”.

Udover at virksomheden skal sikre sig, at influenten lever op til Markedsføringsloven, skal der yderligere tages hensyn til E-handelsloven.

E-handelsloven § 9. omhandler identifikation af kommerciel kommunikation, og betyder at det i en reklame tydeligt skal fremgå, på hvis vegne den kommercielle kommunikation udsendes.

For at virksomheden lever op til begge love, skal det på influentens reklame/indhold, derfor være letlæseligt, at der er tale om ”sponsoreret indhold”, ”affiliate-aftale” eller ”gave”, samt hvilken virksomhed der reklameres for. Disse love gælder også, hvis influenten har økonomiske interesser i virksomheden.

Virksomheden har ansvaret for influentens reklame

Som tidligere nævnt, er det virksomhedens ansvar som afsender af reklamen, at Markedsføringsloven og E-handelsloven overholdes i forbindelse med influent marketing. Disse love er gældende på alle medier: Youtube, Instagram, blogs, Snapchat, Musical.ly etc. I tilfælde af at loven ikke overholdes, straffes virksomheden med bøder udmålt af forbrugerombudsmanden.

 

Retningslinjer for influent marketing

YoHype’s retningslinjer er derfor, at virksomheden altid skal sikre, at influenten tydeligt oplyser der er tale om reklame. I influent marketing defineres reklame normalvis som følgende: ”sponsoreret indhold”, ”affiliate-aftale”, ”gave” eller andre økonomiske interesser mellem virksomheden og influenten.

Hvordan YoHype hjælper virksomheder og influenter med at overholde loven

Hos YoHype er vi opmærksomme på problematikken, og via vores YoHype Influentskole forsøger vi at oplyse og uddanne influenterne i reglerne for god og lovlig markedsføring.

Som bruger på YoHype platformen, er du altid velkommen til at kontakte vores support, hvis du som virksomhed eller influent skulle have brug for yderligere uddybning af reglerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *